Student aan het woord:
Femke Kers.
p.1
Femke Kers (21) is verpleegkundige en volgt de master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Hogeschool. Lees hier haar verhaal.
Heel Holland Zorgt:
SBS 6 loopt een dag mee met een student van de master.
p.2
Digitale innovatie in de praktijk.
p.3
Speciaal voor de Master DIZW is een online tool gemaakt: de XP-log. Een interactief dagboek waarmee studenten hun leerervaringen kunnen vastleggen.
Spread the word
en nodig mensen uit voor de infoavond.
p.4
Bekijk alle opleidingsinformatie of bezoek de infobijeenkomst.
Femke wil de zorg van de toekomst ontwerpen.
Terug
‘Ik wil de zorg van de toekomst ontwerpen’

Femke Kers (21) is verpleegkundige in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Ze volgt de master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Hogeschool.

‘Ik wil de zorg van de toekomst ontwerpen’

Nog maar net uit de schoolbanken en alweer aan een nieuwe studie?
“Na mijn opleiding Verpleegkunde kon ik vanuit mijn stage in het ziekenhuis Nij Smellinghe blijven werken. Ik ben verpleegkundige op de afdeling Orthopedie. Maar ik ben jong en nog lang niet uitgeleerd, daarom wilde ik nog een studie volgen. Via internet vond ik de opleiding Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn. Dit was drie weken voor de startdatum. Ik ben halsoverkop naar een informatieavond gegaan en ik heb me direct ingeschreven. Het lijkt mij geweldig om door middel van digitale innovatie het werken in de zorg te verbeteren en hiermee een positieve bijdrage te leveren in het ziekenhuis waar ik werk.”

Hoe bevalt de opleiding tot nu toe?
“Ik ga iedere maandag met veel plezier naar school. Het is een kleinschalige opleiding met ongeveer elf studenten. Mijn medestudenten hebben verschillende achtergronden, van een welzijnsmedewerker tot een docent nucleaire geneeskunde. We leren veel van elkaar en bouwen echt een band op onderling. De docenten zijn erg betrokken. Naast de vaste lesdag kunnen we via de digitale berichtendienst ‘Slack’ communiceren met docenten en onderling overleg voeren.”

Wat wil je bereiken met je studie?
“Ik wil de zorg van de toekomst ontwerpen met slimme digitale toepassingen. Doordat ik zelf op de werkvloer sta, hoop ik hier een goede vertaling naartoe te kunnen maken. Dus niet alleen een idee van bovenaf bedenken, maar ook zorgen voor een goede implementatie. Op die manier kunnen de mensen die ermee werken ook optimaal profiteren van vernieuwingen in de zorg.”

‘Ik kijk met een kritische blik naar het proces van vernieuwen'
Terug
‘Ik kijk door een extra bril naar mijn beroep als verpleegkundige’

Wat neem je vanuit de opleiding mee in je werk?
“Tijdens de studie is de praktijk het uitgangspunt. Ik leer vanuit mijn beroep te kijken naar digitale toepassingen op de werkvloer. Je kijkt als het ware door een extra bril. Waar hebben we echt iets aan en kan de eindgebruiker (in mijn geval de verpleegkundige of de patiënt) hier goed mee uit de voeten?”

Kun je hier een voorbeeld van geven?
“Ik kijk met een kritische blik naar het proces van vernieuwen. In het ziekenhuis is laatst een nieuw patiëntenregistratiesysteem ingevoerd. Bij de invoering stond het team centraal. Er was goede begeleiding in het werken met het systeem en alle medewerkers kregen een training. Normaal had ik hier niet zo opgelet, maar het viel me op dat door deze begeleiding mijn collega’s en ik snel thuis waren in het nieuwe systeem.”

Is je werkgever blij dat je deze studie doet?
“Zeker, in het ziekenhuis staan ze erg open voor digitale innovatie. Zelfs buiten mijn eigen afdeling komen collega’s op me af, erg leuk! Voor mijn volgende studieopdracht ga ik waarschijnlijk samenwerken met een fysiotherapeut van het ziekenhuis. We willen kijken wat er mogelijk is op het gebied van het meten van meerdere vitale functies. Hierbij kun je denken aan het meten van bloeddruk, ademhaling en temperatuur. Ik ben absoluut geen techneut, dat hoeft gelukkig ook niet voor deze opleiding. Maar ik kan wel de schakel zijn tussen techniek en de zorg. De ontwikkelingen gaan erg snel, daardoor zijn de mogelijkheden eindeloos. Met mijn studie zit ik bovenop alle kansen!”

NHL-master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn in de Week van Zorg en Welzijn op SBS 6

Het programma van SBS 6 ‘Heel Holland Zorgt’ besteedt in het kader van de Week van de Zorg en Welzijn aandacht aan de NHL-master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn.

NHL Hogeschool slaat met de master een brug tussen de ontwikkelingen op technologisch gebied en het menselijke
vlak. 

Terug
NHL Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn in week van de zorg op SBS 6

Het programma van SBS 6 ‘Heel Holland Zorgt’ besteedt in het kader van de Week van Zorg en Welzijn aandacht aan de NHL-master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn.

NHL Hogeschool slaat met de master een brug tussen de ontwikkelingen op technologisch gebied en het menselijke vlak. Het vloggersduo ‘Vet gezellig’ ging voor ‘Heel Holland Zorgt’ een dagje mee op stap met masterstudent Jan Blaauw en zag wat technologische innovatie in de zorgpraktijk betekent. Vloggers Alwin en Saske doken in de wereld die zorg heet en gingen mee naar de woonvoorziening ‘Sickenga Oord’ te Wolvega. Enkele bewoners lieten daar enthousiast zien hoe zij gebruik maken van digitale innovaties in hun dagelijkse leven.

Heel Holland Zorgt’ is een kort programma waarin de ontwikkelingen en het werk in de zorg op een toegankelijke en optimistische manier worden vertoond. Werken in de zorg kan pittig en ingrijpend zijn, maar vooral ook heel erg dankbaar en bijzonder. De master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn is in nauwe samenwerking met het werkveld tot stand gekomen en is sinds september 2015 gestart.

‘Heel Holland zorgt’ is op vrijdag 18 maart om 10.45 uur op SBS 6 te zien.

Digitaal dagboek voor studenten van master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn

Je leert het beste door goed te reflecteren. Maar hoe vaak denk je na een week: hoe zat het ook alweer? Speciaal voor de master is daarom een online tool gemaakt: de XP-log. Een soort van interactief dagboek waarmee studenten hun leerervaringen direct vast kunnen leggen; het leereffect wordt hierdoor groter.

Terug
Hoe werkt het?
Digitale innovatie
De reguliere methode voor reflectie is dat studenten achteraf terugblikken op belangrijke leerervaringen en daar bijvoorbeeld een reflectieverslag over schrijven. Ook wel reflection-on-action genoemd.

Het XP-log geeft studenten nu juist de mogelijkheid om hun leerervaringen direct vast te leggen en inzichtelijk te maken; zogenaamde reflection-in-action. Marcha Hartman, programmamanager van de master: De reguliere methode heeft een retroperspectief karakter, dat is soms een gemis. De XP-log voorkomt dat er leerervaringen verloren gaan. Juist bij reflection-in-action kunnen er erg waardevolle leerervaringen ontstaan. Het is een mooie digitale innovatie.”

Gedurende een periode kan een student binnen zijn of haar eigen tijdlijn in het XP-log leerervaringen beschrijven, ordenen en delen, op die (leer)momenten die er toe doen. Aan het eind van een periode kan een student de belangrijkste leerervaringen aanbieden als bewijsmateriaal voor bijvoorbeeld een assessment.

Het XP-log borgt het bewijsmateriaal. Tussentijds kunnen medestudenten en docenten ook meekijken en reageren op de leerervaringen van de student (alleen als de student deze wil delen) waardoor er een dynamische en interactieve leeromgeving ontstaat.

Het XP-log is in gebruik genomen bij de master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn. De tool wordt samen met de studenten op een interactieve manier doorontwikkeld. Dankzij de input van studenten zijn er al een aantal verbeteringen doorgevoerd. De NHL onderhoudt nauwe contacten met het werkveld en weet zo welke competenties essentieel zijn in de sector Zorg en Welzijn.

Bij de master staat de stimulering van deze competentiegroei bij studenten voorop; de XP-log is daarbij een waardevolle en innovatieve tool.

Spread the word!

Bent u net als ons enthousiast over de master en wilt u of één van u medewerkers meer weten over de master? Stuur deze nieuwsbrief dan door of neem gerust contact op met Marcha Hartman via masterdizw@nhl.nl

Bekijk hier alle opleidingsinformatie.

Vragen over de master?

Stel ze gerust, neem contact met ons op of vraag de brochure aan.
Meld je aan voor een proefcollege

Klik hier voor meer informatie en meld je aan.
Interesse in de masteropleiding?

Meld u aan voor een intakegesprek.

Meer weten? Bezoek de Infoavond!

Kom 31 maart naar de Infoavond deeltijd-opleidingen en cursussen!

NHL

NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief.

NHL Magazine

Draai je scherm